The addition to the Greenwich Library was planned around a large oak tree, a well-known symbol of the library. The addition organizes the library's business, non-fiction and music holdings and relocates an art gallery to an expanded space on the second floor.

Greenwich Library

Greenwich, CT
105,000 sq ft

The main Reading Room is a light-filled two story space with wood ceilings. At the end of the Reading Room a curving glass wall looks out to a landscaped garden.

Another curving glass wall gently spans between the new and the old buildings and is a backdrop to a sculptural grand stair suspended from the ceiling above. The fourth floor of the original building houses the newly renovated Children's Library, divided into dedicated areas for children of different ages and planned with the flexibility to accommodate future shifts in the library's space needs.

A compass-shaped circulation desk provides an entry point for the floor. The highlight of the Children's Library is the Celestial Room, a room for storytelling.

Design Architect: Pelli Clarke Pelli Architects
Senior Designer: J Bunton